No a co tu rozumieć - zapalają się jak otwierasz drzwi.
O2 Tour przedlift LPG - usunięcie instalacji
Zwiń
X
-
O2 Tour przedlift LPG - usunięcie instalacji
Mam okazję nabyć 2 letnią octavię 1.6 Tour Kombi przedlift (2012r.) z instalacją gazową w bardzo korzystnej cenie. Do tej pory zawsze jeździłem benzyniakami, a ze względu na niewielkie przebiegi oszczędności nie były mi potrzebne.
Zastanawiam się, czy usunięcie instalacji nie byłoby sensowne (nigdy z LPG nie jeździłem).
1. Czy zauważalne jest przełączanie się na gaz?
2. Czy jazda na LPG wymaga jakiejkolwiek obsługi, czy wszystko dzieje się automatycznie?
3. Czy osiągi są porównywalne, czy na LPG będzie gorzej?
4. Ile kosztuje demontaż instalacji?
5. Czy przy instalacji mogę przełączyć się manualnie na Pb i jechać bez jej wykorzystania?
6. Czy mimo instalacji mogę jeździć wyłącznie na Pb bez "zalewania" gazem?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
2. Czy jazda na LPG wymaga jakiejkolwiek obsługi, czy wszystko dzieje się automatycznie?
3. Czy osiągi są porównywalne, czy na LPG będzie gorzej?
5. Czy przy instalacji mogę przełączyć się manualnie na Pb i jechać bez jej wykorzystania?
Zamieszczone przez cherman6. Czy mimo instalacji mogę jeździć wyłącznie na Pb bez "zalewania" gazem?
Zamieszczone przez chermanZastanawiam się, czy usunięcie instalacji nie byłoby sensowne (nigdy z LPG nie jeździłem).
Kupiłeś auto już z gazem, spróbuj, to nic nie kosztuje, a jakby co, to zawsze możesz wyłączyć.
Demontować się nie opłaca - i tak zostaną otwory w bagażniku, po wlewie, kolektor do łatania/wymiany.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PWymiana filtrów (przyjęło się co 10tys. km.), poza tym nic, tylko tankować.
Czy przy jeździe na gazie:
1. Nie ma zwiększonego zużycia oleju?
2. Nie ma większego zużycia podzespołów przy większych prędkościach (obciążeniu silnika)?_________________
Zamieszczone przez chermanO jakich filtrach mówimy? Jakie są koszty tych filtrów? Czy wymiany można dokonać samodzielnie?
Zamieszczone przez chermanCzy przy jeździe na gazie:
1. Nie ma zwiększonego zużycia oleju?
2. Nie ma większego zużycia podzespołów przy większych prędkościach (obciążeniu silnika)?
Jeżeli jest wszystko sprawne i dobrze wyregulowane (skład mieszanki) to jest to podobne, jak na benzynie.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PFFC i FFL (odpowiednio filtr fazy lotnej/ciekłej). Można zmienić samodzielnie. Koszt - zależy, jaki filtr założysz, jaki masz aktualnie FFC (generalnie elektrozawór z filtrem) - tak jakoś 50zł.
Czy jeśli auto o którym mowa jest wciąż serwisowane tylko w ASO (odkupienie od firmy), jest na gwarancji, to mogę mieć pewność, że wszystko w nim jest na czas wymieniane (łącznie z elementami dotyczącymi instalacji gazowej)?
Czy obsługa instalacji ("fabrycznych") gazowych w ASO jest kompetentna, czy będę musiał jeździć na regulacje/serwisowanie do innych zakładów?_________________
cherman, tak to czytam i się zastnawiam czy serio piszesz.....
1. jak po gwarancji jeździ do gazownika jakiego chcesz.
2. nie podoba się to będziesz jeździł na benie tylko, po co demontowac?...ale szczerze - jak już zobaczysz róznice w kosztach to bedziesz jeździł na lpg, uwierz.
3. wymiana filtrów i kontrola (regulacja) kompa to jakies 100 zł w dobrej stacji, do tego dochodzi drożsy o 70 zł przegląd auta raz na rok jak robisz, ale ty masz nowe w miare, to jeszcze troche do przegladu, do tego trzeba przy każdej wymianie oleum wymiac swiece, ale przeciez to jakieś 40 zł plus do oleju....a poza tym same plusy....bo instalka montowana w lutym już się zwraca w zasadzie, kosztowała 3 koła, a rocznie jeżdze 30 tkm gdzieś...to sobie oblicz ile oszczędności :wink: czasem warto poprostu dolac tylko swieze paliwo na stacji i utrzymywac minimum 1/3 baku, żeby pompa nie walnęła paliwowa, przepalic go od czasu do czasu na paliwie (raz na dwa tygodnie z 10 km się karnąc na samym paliwie przy okazji jakiejś jazdy), poza automatycznym uruchamianiem na zimnym silniku offcourse. a tak to robię 700 km za około 180 zł....chyba warto prawda? :P koszty eksploatacji śmiesznie niskie, a jak masz instalke to odchodzi koszt montażu...człowieku korzystaj, a nie głupie pytania zadajesz....tylko dobrego gazownika odwiedzaj na wymianę filtrów i regulacje kompa w razie co, to połowa sukcesu
Komentarz
-
-
Nigdy nie jeździłem LPG, więc chcę rozwiać wszelkie wątpliwości. Rocznie robię około 10kkm, więc oszczędności z tego wynikające nie będą tak duże jak u innych.
Widzę, że z postu na post lista rzeczy o których należy pamiętać się rozrasta:
1. Filtry co 10kkm.
2. Świece przy wymianie oleju.
3. Droższe przeglądy.
Co jeszcze należy dopisać do listy?_________________
Witam.
Kolego cherman czytam i nie wierze, że sam nie możesz sobie tego po prostu policzyć.
Oszczędności będą i to duże, bo zakładając, że pokonujesz 10 kkm rocznie prosto możesz wyliczyć:
a/ koszty lpg zakładając średnie spalanie 9l/100km + 0,5 l pb na rozruch na 100 km to 900l lpg * 2,6 pln = 2340 pln + paliwo na rozruch to około 300 = 2640
Doliczyc sobie do tego koszt rocznego przeglądu za gaz 60 pln + regulacja z wymianą filtrów na lpg 100 + wymiana świeć nie co tankowanie oleju ale co 30 kkm to jest raz na 3 lata w twoim przypadku to daje koszt około 25 pln na rok.
No to sumujemy : 2640 + 70 + 100 +25 = 2835 pln
b/ koszty pb zakładając średnie palanie 7,5l/100 km to 750 l *5,35pln = 4012 pln
więc 4012-2835 = 1177 OSZCZĘDNOŚCI !!! na rok
Ale czytając Twoje wypowiedzi musisz być chyba typem człowieka, który ma same wątpliwości i cobyśmy nie napisali będziesz je miał nadal, więc rób jak uważasz.
Rób jak uważasz.
A do listy z ostatniego Twojego posta dopisz sobie jeszcze zdrowy rozsądek i dobre rady kolegów z forum.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Koledzy forumowicze, założyłem wątek po to, aby dowiedzieć się z czym wiąże się posiadanie/użytkowanie samochodu z instalacją gazową i jakich problemów ona nastręcza.
Nikogo nie pytałem o to, czy jest ona opłacalna, bo to, czy zaoszczędzenie 100/1000/10000zł to dużo, czy nie jest subiektywne. Dlatego komentarze w stylu Kolego cherman czytam i nie wierze, że sam nie możesz sobie tego po prostu policzyć. lub cherman, tak to czytam i się zastnawiam czy serio piszesz..... wydają mi się chybione i nie na miejscu.
Bardziej interesuje mnie kłopotliwość dodatkowych przeglądów, wymian filtrów, świec itd., co nie oznacza, że ich występowanie dyskwalifikuje w moich oczach LPG - decyzji jeszcze nie podjąłem.
Przepraszam, jeśli kogoś uraziłem i jednocześnie dziękuję za rady, wskazówki i objaśnienia._________________
Normalnie wymienia sie swiece co ile 45-60kkm ?? Wymiana co 30kkm wystarczy w zupelnosci.
Dwa mozna miec instalacje i z niej nie korzystac, wyjezdzic gaz do konca i zakrecic zawor, albo nawet wywalic butle i wkladac jedynie na czas przegladu :lol: . Jedyny koszt z tym zwiazany to bedzie przeglad rejestracyjny drozszy o te 6xzl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chermanPrzepraszam, jeśli kogoś uraziłem i jednocześnie dziękuję za rady, wskazówki i objaśnienia.
Mam okazję nabyć 2 letnią octavię 1.6 Tour Kombi przedlift (2012r.) z instalacją gazową w bardzo korzystnej cenie.
Komentarz
-
-
cherman, jeśli chcesz jeździć oszczędnie, to lej LPG.
Na każdym przejechanym tysiacu km oszczędzasz 200 złotych.
Przegląd na okręgówce co roku niezależnie od wieku auta to 162 złote, przegląd gazu u dowolnego gazownika, który ogarnia Twoją wersję instalacji to załóżmy rocznie max 100 zł.
Ja użytkuję juz4te auto na LPG i naprawdę nie narzekam.
Jeśli rocznie zaoszczędzisz załóżmy 2400 zł jeżdżąc na LPG, to po 5ciu latach możesz tę kwotę dorzucić do zakupu nowszego autka, albo raz na rok polecieć na superwakacje.
Wszystko zależy od potrzeb.
Wymieniaj świece max co 45 tys. km, najlepiej co 30...
Filtr powietrza co 15 tys km, gdy jeździsz dużo po mieście, wtedy jazda jest oszczędna.
LPG lubi czyste powietrze.
Moja O1 z 1,6 motorem idzie max na benzynie (patrząc na licznik prędkości) 202 km/h, a na LPG 197 km/h, więc jakaś tam różnica w dynamice zawsze jest.... ale w spokojnej jeździe różnicę odczuwam tylko na stacji płacąc za pełny bak 85 złotych :lol:
Instalacja sama przełączy na benzynę gdy braknie LPG. Na benzynie możesz jeździć kiedy tylko chcesz. Naciskach przycisk i tyle.
Jeśli chodzi o przełaczanie z benzyny na LPG, to zależy jak Ci ustawili moment przejścia.
Jeśli przy spadku obrotów, to w ogóle tego nie odczujesz.
Jeśli przy wzroście, to masz lekkie szarpnięcie.
[ Dodano: Nie 31 Sie, 14 10:35 ]
Konkludując... ja bym instalacji nie usuwał... na to zawsze masz czas.
Pojeździj, przekonaj się...
AHA, jeszcze jedno.... jeśli masz LandiRenzo i zaczyna (zacznie) lekko poszarpywać w niższym przedziale obrotów na 1 i 2 biegu, to przeczyść wtryski.
Opisówkę masz w tym dziale.
Czyszczenie przedłuży ich żywotność.
[ Dodano: Nie 31 Sie, 14 10:59 ]
Nie napisałeś jaki ma przebieg (załóżmy że faktyczny) to autko kupione po okazyjnej cenie...
To też jest istotne, bo przecież każdy samochód przejeżdżając ponad 100-120 tys km zaczyna generować wydatki, i to niezależnie czy ma LPG, czy też nie.
Sama wymiana rozrządu, to koszt powiedzmy od 700 złotych w zależności ile z Ciebie zedrze meches, inne drobnostki typu klocki, tarcze, szczęki, bębny.... wszystko kosztuje.
Kupując używany samochód decydujesz się na szereg wydatków.
Niektórzy fachowcy piszą, że kupujący używane auto powinien od razu na wstępie zarezerwować sobie 1000-1200 zł na pierwsze wydatki.
Wszystko zależy od stanu autka i jego faktycznego (!) przebiegu i jak je poprzednik traktował.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PieTrzaKWymianę filtrów i świec robisz co 10kkm z olejem i problem z bańki.Zamieszczone przez sew1981do tego trzeba przy każdej wymianie oleum wymiac swiece,Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
Komentarz